PELANCARAN PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG

23 Januari 2017 – SMKDLP telah mengadakan Pelancaran Sekolah Penyayang pada 23 Januari 2017 (Isnin).  Konsep Sekolah Penyayang merupakan salah satu konsep yang penting dalam sistem pendidikan Malaysia. Ianya mempunyai hubungan yang cukup erat dengan cabaran ketujuh dalam Wawasan 2020, iaitu masyarakat penyayang dan budaya penyayang. Konsep Sekolah Penyayang adalah konsep yang mampu menyumbang ke arah melahirkan masyarakat penyayang. Sekolah Penyayang juga mampu menjana para generasi pelajar yang seimbang dari segi emosi, rohani, intelek, jasmani dan mempunyai disiplin diri yang tinggi. Sekolah penyayang dirasakan adalah elemen penting dalam melahirkan warganegara Malaysia yang mempunyai minda kelas pertama. Apabila sekolah menyediakan suasana yang kondusif dan baik, akan menarik minat para pelajar untuk ke sekolah. Minda mereka akan dapat dibina dan diisi dengan unsur –unsur yang boleh membangun jati diri sebagai warga Malaysia yang membesar dengan acuan kita sendiri.

                Pelancaran Program Sekolah Penyayang SMKDLP dirasmikan oleh Tuan Pengetua En. Puzer Bin Muhamad. Antara aktiviti atau pengisian konsep Sekolah Penyayang adalah  seperti:

Kelompok Guru dan Murid;

 1. Memberi Salam, Kad dan Hadiah
 2. Perjumpaan pagi
 3. Menziarahi Murid dan Guru
 4. Memuji dan Tidak Mencela

Kelompok Murid dengan Murid;

 1. Mentor-Mantee
 2. Mesyuarat Kelas
 3. Menggerakkan Badan Pengawas, PRS

Kelompok Warga Sekolah dengan Ibu Bapa

 1. Penglibatan Swasta dengan Sekolah
 2. Kelas Angkat
 3. Perkongsian Pintar (Smart Partnership)
 4. Banyakkan aktiviti bersama
 5. PIBG

Antara program/ Aktiviti Sekolah Penyayang termasuklah mengalu-alukan kehadiran murid, kad hari lahir murid, Mentor-menteee, Menyemat “Button Badge’, Anugerah Kehadiran Penuh (Individu), Home Visit & Face To Face dan Anugerah Kelas Tertinggi Peratus Kehadiran.

p s r

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

This theme is designed by Website Flash Templates along with PDC, diaper cakes by abby and Business For Sale